85mm

Melyik a jobb? Canon, vagy a Nikon?

Melyik rendszerbe érdemes hosszú távon befektetni? Melyik a jobb. Canon, vagy a nikon? Mit vegyek canont, vagy nikont?

Röviden:

A Nikon F rendszer egy régi időkből megmaradt, a digitális rendszerhez foltozgatott régi MECHANIKUS ALAPOKRA épülő rendszer. Bemutatás éve: 1959

A Canon EOS rendszer a digitális fotózás követelményeinek mindenben megfelelő, az objektívet a vázhoz KIZÁRÓLAG ELEKTRONIKUSAN kapcsoló rendszer. Bemutatás éve: 1987

Bővebben

A nikon F rendszer egy bő 50 éves technológiára épül. mountMechanikus blende vezérléssel. Később az Autófókusz megjelenésekor toldották meg mechanikus AF kapcsolattal az objektív és a váz között. Az elektromos érintkezősort is később kapta, ami adatokat cserél az objektív és a váz között. Később alkalmassá tették a belső motorral rendelkező objektívek vezérlésére is. Ez az öreg, foltozgatott mechanikus rendszer sosem fog akkora pontosságot, rugalmasságot, alacsony zajszintet, a jövő technológiájával való kompatibilitást nyújtani, mint egy pusztán elektronikus. Egy szóval egy halott rendszerről van szó, amiről az utolsó bőrrétegeket húzzák le. Lásd az inkompatibilitásról szóló végtelen táblázatokat a Nikon hivatalos weboldalán.

Info a témával kapcsolatban: http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_F-mount

A Canon EOS rendszer az AF megjelenésével született. letöltésKizárólag elektronikus a kapcsolat az objektív és a váz között, ezzel hatalmas teret, és rugalmasságot adva az későbbi fejlesztéseknek, mint pl a digitális fotózás. A Canon 1987-ben belátta, hogy a mechanikus rendszerek felett eljárt az idő. Ezért egy teljesen új rendszert fejlesztet ki, az Electro-Optical System-et. Ezzel meglépte azt, amit semelyik tradicionális gyártó (Nikon, Minolta-Sony, Pentax) a mai napig nem tett meg: lemondott az addig jól bevált mechanikus (FD) rendszerről, a hozzá fejlesztett objektívekről, és belefektetett egy olyan rendszerbe, ami évtizedekkel később hozza vissza az árát. Igen nagy érvágás lehetett a Canonnak, hisz az új bajonetthez még nem volt objektívpaletta, így az emberek a konkurens termékeket vették. De beköszöntött a digitális fotózás videózás korszaka, amikor az EOS rendszer a legnagyobb rugalmasságot, pontosságot és kompatibilitást kínálja a jövőre vonatkozóan is az egész világon.

Info:http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_eos

Érdekesség: A Canon is adaptálta a mechanikus FD rendszerét autófokuszra Canon T80 személyében 1985-ben.18187_1_i

Miért nem fejlesztették tovább, ha megfelelt a kor technikai követelményeinek? Íme a válasz a Canon hivatalos oldaláról:

“With the FD AF lens, and the T80, Canon had shown it was possible to add autofocusing within the FD lens mount system. So why did it introduce the new electro-focus (EF) lens mount for EOS cameras? Essentially because its forward-thinking designers realised that it needed a new mount to accommodate future technological possibilities.”

Ha szeretél még olvasni a témában:
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/20years.do

Pro és Kontra érvek:

“A Nikonomra fel tudom tenni a régi, 1987 elötti objektívjeimet”

Igen, hasznos dolog, mikor nem kell befeketeni egy objektívparkba, mert megvan a nagypapa készlete. De vajon ezek az objetkívek megfelelnek a mai digitális kor adta követelményeknek? Esetleg amatőr szinten. Ráadásul ezeket az objetkívetket teljes értékűen (használható fénymérővel) csak a legdrágább Nikon gépek tudják lekezelni, mert ezeken van bajonett körül rekesz visszajelző enkóder gyűrű. Ilyen gépek amatőrök kezébe ritkán kerülnek. Ráadásul nem az összes F bajonettes objektívvel kompatibilis, csak egy részével.

“A jó öreg mechanikát egyszerűbb javítani, és megbízhatóbb”

Ezvaló igaz, ha a pontosságot és a megbízhatóságot nem számítjuk bele. A legújabb Nikon objektívek telis tele vannak ugyanúgy elektronikával, mint a Canon objektívek. Gondolok az elektronikus, lencseeltolásos képstabilizátorra, vagy az objektívbe épített fókuszrendszerre. Ma már a Nikon csúcsmodelljeiben kizárólag a rekeszvezérlés mechanikus. Ez az elhagyhatatlan mechanika mondhatni púp a Nikon (Sony, Pentax) hátán. A kiépített elektronika mellett mondhatni teljesen felesleges, de most már késő kihozni egy új rendszert, vagy elhagyni a blende mechanikát. (az összes korábbi objektív mehet a kukába)

“Mint felhasználó nem veszek észre semmit a mechanikából”

A legtöbb felhasználó nem vesz észre különbségeket. Ezek a különbségek viszont nem is nekik szólnak. A cikk címe, nem az, hogy melyik a jó. Mert mindegyik az. A kérdés, hogy melyik a legjobb. Ezek a különbségek profiknak tűnnek fel, ők feszegetik a határokat. De hát ez lenne a lényeg. Egyet azért említek: live-wiev, vagy videó módban nem lehet az előre beálíltott rekeszen változtatni, csak ha kilépünk belőle. Ez technikai limitáció a mechaika miatt. Na jó, még 1-et: A bajonetten mozgatva (forgatva a rögzített állás két végpontja között(zoomolásnál pl.))az objektívet a fizikai blendeérték akár 1/2-ed fényértékkel változik a gép tudta nélkül. Na még hirtelen egy 3. : A rekesz kényszerlefutása (mindíg a legszűkebb végállásba fut le az exponálás után, még teljes nyíláson használva is) nagyban megcsonkítja az elkészíthető sorozatképek számát.

TwitterShare

2 hozzászólás a(z) “Melyik a jobb? Canon, vagy a Nikon?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?