A third party objektívekről

Mit jelent, hogy valami third party objektív? Egyszerű.

Nem az a márka van ráírva, mint a fényképezőgépedre.
Mindenben olyan, mint a gyári? Nem. Van amiben jobb, van amiben rosszabb. Könnyen előfordulhat, hogy egy azonos áraktegóriában szebb rajzolatot, kapunk, vagy éppen robosztusabb felélpítést.
Az is előfordul, hogy a 3rd gyártó olyan lencséket is kínál, amelyek hiányoznak a fő gyártó palettájáról. Ez elsősorban APS-C-hez illesztett objetkívekre igaz.

Ha a lencserendszer és a mechanika kiváló is, egy dolog mégsem lehet teljesen tökéletes. A gyártó nem adja ki a bajonettre vonatkozó elektronikai leírást, forráskódot. Míg fizikai tulajdonságokat lehet mérni, és tökéletesen reprodukálni, addíg digitális kommunikácót csak visszafejteni lehet. És abból is csak azokat az adatokat lehet, amik a teszt időszak alatt jelen vannak. Ezzel magyarázható az, hogy egy-egy újabb váz megjelenésekor előfordulhat, hogy nem teljesen kompatibilisek a third party gyártó korábbi optikái, ellenben a gyáriakkal. Szerencsére ma már ez  egy egyszerű firmware frissítéssel könnyen orvolható, általában ingyen, vagy akár otthon.

TwitterShare

Vélemény, hozzászólás?