Miért érdemes Profi fotóst választani egy Barát helyett?

  Mint fotós, magam sem szívesen vállalom barátom esküvőjének fotózását. Ha ilyen felkérés érkezik, csak a kreatív fotózást, és a szertartásokat vállalom. Egy barátom esküvőjén mint meghívott szeretnék részt venni, élvezni a barátok társaságát, és a nejemmel táncolni. Átérezni a pár boldogságát, és nem a megörökítendő pillanatokra figyelni. Ha felajánlja ismerősünk szolgáltatásait -ha profi is-, gondolkozzunk el azon, hogy neki az esküvői nap rohanás lesz, legkevésbé tud foglalkozni a sok-sok ismerőssel.

   Rosszabb a helyzet, ha egy lelkes amatőr vállalja a fotózást. Tegyük fel, rendelkezik a szakmához nélkülözhetetlen szépérzékkel és tükörreflexes fényképezővel. Vajon rendelkezik nagy fényerejű objektívparkkal, vakuszettel, tartalék fényképezővel, csere akkumulátorokkal, elegendő memóriával ahhoz, hogy színvonalas képeket készítsen és hogy kifogjon a technika ördögén? (Murphy egy esküvőn túlórázik, ezt a fotós tudja a legjobban) Tudja a gép kreatív (manuális) funkcióit is vezérelni, vagy a “zöld” állásra bízza egész esküvőt? Nem elég a nagy teljesítményű, drága fényképezőgép, annak kifinomult használata is feltétlenül fontos.  Egy esküvő során napos időből a templomba érve pillanatok alatt reagálnia kell a fotósnak a megváltozott körülményekhez.

    Munkám során rengeteg, magukat profinak mondó fotóssal – videóssal találkoztam. Sokszor a gépük alapvető funkcióit sem ismerték. Ha egy ismerősünket kérjük fel, hatalmas költségbe verheti magát a fent említett felszerelés megvásárlásához. Arról nem is beszélve, hogy az utómunka rengeteg idő, ami az szintén drága idejéből vesz el.

   Egy szó mint száz, egy esküvői fotós, felszereléssel, tartalék vázzal, évek tapasztalataival rendelkezik ahhoz, hogy kiváló felvételek készüljenek. Míg egy lelkes rokon csak a legritkább esetben felel meg ezeknek.

Ezen a képen a fotós direkt vakuzást használ, kis érzékenységen, kis fényerejű objektívvel. Ebben az esetben a vakufény csak a közeli témát világítja meg, a háttér sötét marad. A vaku kulcsszáma, még az előteret sem képes kiexponálni. A kompozícióról nem is beszélve. Sajnos ha nem profival van dolgunk, a templomban, illetve a bulin ilyen fotók fognak visszaköszönni. Félreértés ne essék, a képen én vagyok. :)

Ezen a képen vakurendszert használok (jobb felső sarok), hogy megfelelően bevilágítsa a hátteret, a fényképezőgépen levő automata vaku pedig gondoskodik a téma helyes expozíciójáról. Egy ilyen felvétel fényerős sokszor FIX (nem zoomos) gyújtótávolságú objektívvel készül amely a hobby fotósoknál fellelhetetlen.

 

TwitterShare

Vélemény, hozzászólás?